Saint Martin, Karayip denizinin kuzey-doğusunda Puerto Riko’nun 240 km doğusunda yer alan tropik bir adadır. Adanın yüzölçümü 87 km² olup kabaca ortasından Hollanda Krallığı ile Fransa arasında ikiye bölünmüştür.
Ada, 11 Kasım 1493’te Christopher Columbus tarafından, bayram günü olan Aziz Martin Turu’nun onuruna adanmıştı. Avrupa'nın doğal tuzu olan tuzları, Avrupa'daki kıt bir meta için değerli olan ada, birkaç kez Hollanda ve İspanyol elleri arasında değişti. 1648’de Hollandalılar, Fransızların işgal ettiği bir partizma anlaşması imzaladıklarını bulmak için adaya döndüler. Zenci köleler tarafından işlenen şeker kamışı tarlaları (bugünkü sakinlerin çoğunun ataları) bir süre için önemliydi, ancak 19. yüzyılda azaldı.
Adanın Hollanda (güney) kısmı olan Sint Maarten , kıyı lagünlerine, tuz tavalarına ve kum tükürüklerine sahiptir. 1828’de Hollanda Batı Hint Adaları'nın bir parçası haline geldi ve 1954'te kurulan ve 2010'da çözülen Hollanda Antilleri Federasyonu’nun orijinal bölgelerinden biriydi. Sint Maarten şimdi Hollanda Krallığı'nda özerk bir devlet. Başkent Philipsburg’dur. Hükümet, adanın en kıymetli doğal kaynaklarının (temiz kumsallar ve hoş iklim) sömürülmesini teşvik ettiği için, turizmde giderek daha fazla ilgi çekiyor.
Adanın Fransız (kuzey) kısmı, Saint-Martin , plajları ve ormanla kaplı tepeleri vardır. Eskiden Fransız denizaşırı aitti département arasında Guadeloupe ancak 20. yüzyılın ikinci yarısında hızla gelişti 2007. Turizmde Fransa'nın denizaşırı bir kolektif ayrı bir statü kazanmış, Saint-Martin şimdi büyük bir Karayip turizm merkezi. Ticaret, başkenti Marigot’ta gelişir.
Saint Martin-Fransa’nın Telefon Kodu: +590
Saint Martin-Fransa’nın Para Birimi: Euro
Saint Martin-Fransa’nın Şehirleri
Marigot, Philipsburg...
Saint Martin-Fransa’nın Ekonomisi
Saint Martin’in ekonomisi turizm sektörünün merkezindedir ve işgücünün yüzde 85’i bu sektörde faaliyet göstermektedir. Sint Maarten’daki Princess Juliana Uluslararası Havaalanı ile en çok bir milyondan fazla ziyaretçi her yıl adaya geliyor. Önemli tarım ve sınırlı yerel balıkçılık yok, çoğu gıda ithal edilmesi gerektiği anlamına gelir. Turizm dışında, endüstriler hafif ve ağır üretim gerektirir. Saint Martin'in Karayipler'de kişi başına düşen en yüksek gelire sahip olduğu bildiriliyor.
Saint Martin-Fransa’nın İhracat Yaptığı Ürünler
Altın, Parfüm, Hurda Alüminyum, Pestisitler ve Hurda Demir.
Saint Martin-Fransa’nın İthalat Yaptığı Ürünler
Mücevherat, İnci Ürünleri, Elmaslar, Otomobiller ve Baz Metal Saatler.
Saint Martin-Fransa’nın İhracat Yaptığı Ülkeler
Belçika-Lüksemburg, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Hollanda ve İspanya.
Saint Martin-Fransa’nın İthalat Yaptığı Ülkeler
ABD, Hollanda, Fransa, İsviçre ve Kanada’dır.
Saint Martin-Fransa’da Yaşayan Milletler
İnsanların çoğu Afrika veya karışık Afrika-Avrupalıdır.
Saint Martin-Fransa’da Konuşulan Diller
Resmi dili; Fransızcadır. Ayrıca; İngilizce ve Fransızca, İspanyolca, Hollandaca, Creole ve Papiamento’ya ek olarak adanın her iki tarafında da yaygın olarak konuşulmaktadır.